RÖDBETS- OCH FÄNKÅLSGRAVAD LAX
· 400 gram lax i bit, med skinn, putsad och benfri
· 2 färska rödbetor
· ½ fänkål
· 1 msk fänkålsfrön
· 3 dl salt
· 2 dl socker
· 1 tsk malen vitpeppar
· 1 knippe dill
1. Blanda salt, socker och vitpeppar. Hacka rödbetor, fänkål och dill och blanda med kryddorna.
2. Gnugga in laxen på båda sidor med blandningen. Lägg laxen i en plastpåse och förslut. Låt laxen stå i rumstemperatur cirka 2 timmar, så gravningen kommer igång.
3. Vänd laxen så köttet ligger neråt och sätt in i kyl i 2 – 3 dagar.
4. Frys därefter laxen i 1 dygn. Ta ut och skiva upp medan den är halvfryst. Då går det lätt att få fina skivor.
Kommentarer
Trackback