REVBENSSPJÄLL MED INGEFÄRA OCH HONUNG
· 1 ½ kilo tjockskurna revbensspjäll
MARINAD
· ½ dl äppelcidervinäger
· 3 msk honung
· ½ dl soja
· ½ dl olja
· 2 krm svartpeppar
· 2 – 3 msk riven färsk ingefära
· Salt
1. Blanda en marinad av äppelcidervinäger, honung, soja, svartpeppar och ingefära.
2. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och vänd påsen så att marinaden kommer åt allt kött. Låt marinera i minst 4 timmar, helst över natten.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Ta upp köttet och lägg i en ugnssäker form.
5. Häll på marinaden och 1 dl vatten. Krydda med salt. Stek 1 – 1 ½ timme. Vänd köttet då och då, ös gärna med marinaden under tiden. Späd också med lite mer vatten om det börjar bränna i pannan. Spjällen är klara när man lätt kan dra bort ett ben.
6. Skär upp köttet i bitar och servera på julbordet.
ATT VÄRMA STEKTA SPJÄLL
Pensla de färdigstekta revbenspjällen, hela eller i bitar, med pressad apelsin smaksatt med flytande honung och lite olja. Blanda gärna i stekskyn från ugnsformen också. Värm revbensspjällen sakta i en form, eventuellt täckt med aluminiumfolie, i 125 grader i ugnen.