PORTIONS-JANSSON PÅ GRAVLAX
6 – 8 PORTIONER
· 6 – 8 medelstora potatisar
· 1 stor gul lök
· 200 gram gravad lax
· Salt och vitpeppar
· 2 ½ - 3 dl mellangrädde
· 3 – 4 msk ströbröd
· Smör till stekning och till formarna
· Dill till garnering
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj små portionsformar, 8 centimeter i diameter. Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt. Skär gravlaxen i centimeterbreda remsor. Stek löken mjuk och glansig i smör. Varva potatis, lök och lax i formarna. Salta och peppra lite lätt mellan varven, men tänk på att laxen är salt i sig.
2. Fördela grädden i formarna och toppa med ströbrödet. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter tills potatisen är klar och ytan gyllenbrun. Garnera gärna med lite dill.