PEPPARKAKSDEG FÖR HUS OCH ANDRA BYGGEN

Det här är degen som gör både små och stora till byggmästare i jul. Den ger hårdare och tjockare kakor som håller bra och står stadigt ända till tjugondag Knut.

·         3 dl socker

·         2 dl sirap

·         100 gram smör eller margarin

·         4 tsk kanel

·         2 tsk ingefära

·         3 dl mjölk

·         2 tsk bikarbonat

·         16 dl vetemjöl, cirka 1 kg

HOPSÄTTNING

·         1 dl vatten

·         2 dl strösocker

·         1 msk flytande glykos

KRISTYR

·         1 äggvita

·         4 dl florsocker

·         1 tsk pressad citronjuice

 

1.      DAG 1: Blanda socker, sirap och matfett i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och rör i kryddorna. Blanda i mjölken och låt blandningen svalna i en stor bunke.

2.      Blanda bikarbonat och mjöl och rör i det till en ganska stadig deg. Strö lite mjöl på degen, täck den med plastfolie och ställ kallt över natten.

3.      Rita mallar på ett stadigt papper eller kartong av den modell man vill baka. Klipp ut delarna.

4.      DAG 2: Sätt ugnen på 175 grader. Innan man börjar baket är det bra att provgrädda en kaka för att se att man har rätt temperatur i ugnen och rätt konsistens på degen.

5.      Kavla ut degen cirka 3 millimeter tjock på mjölad bänk eller direkt på bakplåtspapper. Lägg hela utkavlade degplattor på bakplåtspapper på en plåt. Lägg mallarna på degen men inte för tätt och skär ut. Ta bort överflödig deg. Man ska helst inte flytta delarna efter att de är utskurna, för de tappar lätt formen.

6.      Grädda mitt i ugnen tills delarna är genomgräddade 8 – 10 minuter. Lägg mallarna på det gräddade och jämna eventuellt till kanterna. Låt kallna på en plan yta.

7.      HOPSÄTTNING: Blanda vatten, socker och glykos i en kastrull och koka till en ljusgul något tjockflytande lag.

8.      Doppa kanterna i lagen och pressa de olika delarna mot varandra, del för del. När det stelnat och allt är hopsatt går det att försiktigt flytta på. Stelnar lagen så går den att värma upp igen.

9.      KRISTYR: Rör ihop äggvita, florsocker och citronjuice. Lägg kristyren i spritspåse och dekorera de olika delarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0