PEPPARKAKOR 002
- 2 ½ dl brun farin
- ¾ dl ljus sirap
- ¾ dl vatten
- 150 gram smör eller margarin
- 1 msk malen kanel
- 1 msk malen ingefära
- 1 tsk malen kryddnejlikor
- 8 dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bikarbonat
- Blanda farin, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp blandningen. Lägg i matfettet och låt det smälta. Rör ner kryddorna. Låt massan kallna utan omrörning.
- Rör ner bikarbonaten och 6 – 7 dl av mjölet. Resten används till utbakning. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Arbeta degen smidig på mjölat bord. Baka gärna en provkaka för att se om degen håller formen. Arbeta eventuellt in resten av mjölet.
- Kavla ut degen tunt på mjölad bänk och ta ut kakor med mått. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda kakorna mitt i ugnen 6 – 8 minuter.
- Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
Kommentarer
Trackback