PEKAN-CHOKLADPAJ
DEG:
· 250 gram mjöl
· 75 gram socker
· 160 gram smör
· 1 ägg
FYLLNING:
· 200 gram mörk choklad, hackad
· 100 gram socker
· 100 gram honung
· 3 ägg, separerade
TOPPING:
· 100 gram mörk choklad
· 300 gram skalade pekannötter
· 2 msk florsocker
1. Gör en hög av mjölet på arbetsytan och rör ner socker och en nypa salt. Skapa en brunn i mitten och lägg smöret i bitar runt brunnen. Knäck ägget i brunnen och hacka ihop alla ingredienser så att det blir en smulig deg. Knåda snabbt ihop till en boll´, lägg i plastfolie och ställ kallt i 30 minuter.
2. Värm ugnen till 180 grader och smörj en pajform, cirka 26 centimeter.
3. Kavla ut degen på mjölad arbetsyta, lagom stor för formen. Lägg degen i formen och skapa en kant. Täck med smörpapper, väg ner med ärtor och förgrädda i 15 – 20 minuter.
4. Smält chokladen i ett vattenbad. Värm socker och honung i en kastrull tills sockret har löst sig. Vispa äggvitorna med en nypa salt tills det blir ett hårt skum. Vispa äggulorna tills de skummar. Rör i den avsvalnade chokladen i äggulorna och vänd sist i äggvitorna.
5. Ta ut pajskalet ur ugnen och ringla över honungsblandningen. Låt det dra in lite och bred sedan över fyllningen och grädda ytterligare 20 – 25 minuter. Ta ut och svalna.
6. Smält choklad i ett vattenbad, ta bort från värmen, låt svalna och fyll en spritspåse. Lägg nötterna på pajen och spritsa ytorna mellan dem med choklad. Pudra med florsocker och servera.