PATÉ PÅ JULGRIS
DAG 1:
· 250 gram fläskkarré
· 125 gram svinlever
· 100 gram bacon eller lardo
· ½ dl konjak
· 2 msk vitt portvin
· 1 schalottenlök, strimlad
· 2 vitlöksklyftor, strimlade
· 2 tsk svartpeppar
· 1 tsk kryddpeppar
· 1 krm muskot
· 1 msk persilja, hackad
· 2 tsk timjan, färsk, plockad
DAG 2:
· 1 litet ägg
· 2 msk grov fransk senap
· 10 gram salt
· 2 tsk nitritsalt, finns på Apoteket
· 20 gram torkad Karl-Johan svamp, blötlagd
· 100 gram bacon, tunt skivad
1. DAG 1: Marinering. Skär karré, lever och lardo i bitar och lägg alltsammans med kryddorna, löken, örter, konjaken och vinet i en bunke och ställ i kylen över natten.
2. DAG 2: Sila bort vätskan och mal allt grovt. Tillsätt ägget, senapen, saltet och nitritsaltet. Stek den avrunna svampen i smör och blanda med färsen. Klä insidan av en form med plastfolie och lägg bacon i botten och utmed kanterna. Fyll med färsen och vik över baconskivorna. Tillaga i ugnen på 100 grader till en innertemperatur av 70 grader. Ta ut formen och sätt under press i kylen. Gott tillsammans med waldorfsallad och lite inlagda lökar.