OXFILÉ MED ÖRTIG SÅS MED POTATISPURÉ OCH KARL-JOHANSVAMP
- 4 tjocka skivor oxfilé á 150 gram
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- Smör till stekning
SÅS:
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl persilja
- 1 dl basilikablad
- ½ dl vitt matlagningsvin eller torrt vitt vin
- ½ dl vatten
- 1 tsk Maizena
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- Salt och svartpeppar
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och sätt in det i kylen så fort köttet har svalnat något.
SÅS:
Skala vitlöken. Mixa den tillsammans med persilja, basilika, vin, vatten och majsstärkelse. Häll det i en kastrull tillsammans med grädde, kalvfond och peppar.
VID SERVERINGEN:
- Sätt ugnen på 335 grader.
- Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58 grader, använd gärna stektermometer, cirka 10 minuter om köttet önskas rosa.
- Koka upp såsen under vispning. Smaka av med salt. Servera med potatispuré med karljohansvamp och sockerärter.
Kommentarer
Trackback