MYLTA OCH SAFTSÅSER
Här går det utmärkt att använda frysta tinade bär. Det går förstås bra att bara använda en sorts bär, om man vill det.
MYLTA:
· 200 gram björnbär
· 200 gram hallon
· 200 gram jordgubbar
· 300 gram socker
SAFTSÅS:
· 4 dl saft från varje skål med bär
· 2 dl vatten, till varje bärsort
· 2 msk potatismjöl, till varje bärsort
· 1 vaniljstång, snittad
1. Lägg de tre olika sorternas bär i var sin skål. Rör ner 100 gram socker i varje skål. Låt bären stå ute i rumstemperatur cirka 2 timmar, rör försiktigt in sockret. Ställ i kyl över natten. Rör om i bären ibland. När allt socker har smält så sila av saften ifrån bären och spar både bär och saft. Det bildas mycket saft i varje skål.
2. SAFTSÅS: Gör 3 omgångar saftsås genom att blanda 4 dl saft från respektive bärsort med 2 dl vatten i en kastrull. Lägg ner en bit snittad vaniljstång. Rör ner potatismjölet och ställ på en het platta. När första bubblan kommer är saftsåsen klar. Kyl ner såsen.