MUSTIG LINS- OCH KOKOSSOPPA MED RÄKSALSA

En värmande soppa som passar för höstiga dagar. Späd med lite mer vatten om den känns för tjock.

4 PORTIONER

  • 2 ½ dl torkade röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
  • 1 ½ tsk spiskummin
  • 1 ½ tsk malen ingefära
  • 1,2 liter vatten
  • 3 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 3 – 4 msk färskpressad limejuice
  • Olja
  • Salt, peppar

RÄKSALSA

  • 200 – 300 gram skalade räkor
  • 1 tomat
  • 1 kruka koriander

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot. Dela, kärna ur och strimla chilin. Fräs lök, vitlök, morot och chili i 2 msk olja i en stor kastrull cirka 4 minuter. Tillsätt spiskummin och ingefära, låt fräsa med någon minut.
  2. Skölj linserna i en sill. Tillsätt linserna i kastrullen och häll på vatten och fond. Låt koma cirka 25 minuter med lock.
  3. Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer.
  4. Häll tillbaka soppan i kastrullen om du använt matberedare. Rör ner kokosmjölk och limejuice. Krydda med 1 ½ tsk salt och 2 krm peppar.
  5. Räksalsa: Skär tomaterna i centimeterstora bitar. Hacka koriandern. Blanda räkorna med tomat och koriander. Häll soppan i skålar och toppa med räksalsan. Servera gärna med ett frasigt bröd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0