MUSTIG LINS- OCH KOKOSSOPPA MED RÄKSALSA
En värmande soppa som passar för höstiga dagar. Späd med lite mer vatten om den känns för tjock.
4 PORTIONER
- 2 ½ dl torkade röda linser
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 1 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
- 1 ½ tsk spiskummin
- 1 ½ tsk malen ingefära
- 1,2 liter vatten
- 3 msk koncentrerad kycklingfond
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 3 – 4 msk färskpressad limejuice
- Olja
- Salt, peppar
RÄKSALSA
- 200 – 300 gram skalade räkor
- 1 tomat
- 1 kruka koriander
GÖR SÅ HÄR:
- Skala och hacka lök, vitlök och morot. Dela, kärna ur och strimla chilin. Fräs lök, vitlök, morot och chili i 2 msk olja i en stor kastrull cirka 4 minuter. Tillsätt spiskummin och ingefära, låt fräsa med någon minut.
- Skölj linserna i en sill. Tillsätt linserna i kastrullen och häll på vatten och fond. Låt koma cirka 25 minuter med lock.
- Ta kastrullen från värmen och mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen om du använt matberedare. Rör ner kokosmjölk och limejuice. Krydda med 1 ½ tsk salt och 2 krm peppar.
- Räksalsa: Skär tomaterna i centimeterstora bitar. Hacka koriandern. Blanda räkorna med tomat och koriander. Häll soppan i skålar och toppa med räksalsan. Servera gärna med ett frasigt bröd.
Kommentarer
Trackback