MUSTIG HÖSTGRYTA

En mustig gryta som får koka länge, länge och fylla köket med läckra dofter.

4 – 6 PORTIONER

·         1 kilo högrev eller motsvarande mängd i färdigskurna bitar

·         80 gram sardeller

·         20 ram vitlök, finhackad

·         150 gram varmrökt sidfläsk i tärningar utan svål

·         1 msk smör och kallpressad olja

·         200 gram palsternacka, skuren i grova bitar

·         200 gram morot skuren, i grova bitar

·         200 gram hela steklökar

·         5 dl rött vin

·         3 dl kalvfond (utspädd)

·         7 dl krossade tomater

·         1 msk rosmarin

·         3 stycken lagerblad

·         1 msk timjan

·         250 gram skogschampinjoner i halvor

·         Salt

·         Peppar

·         Eventuellt 1 msk majsena utrört i lite kallt vatten.

 

1.      Putsa köttet fritt från senor. Lite fett får gärna sitta kvar. Skär ner i grytbitar, cirka 3 x 3 centimeter. Smält sardellerna i en stor gryta, tillsätt det tärnade fläsket och kryddorna.

2.      Bryn grytbitarna i lite smör och olja i en separat stekpanna så att köttet får fin färg. Häll upp i grytan. Gör detsamma med grönsakerna och steklöken. Häll även över grönsakerna i grytan.

3.      Tillsätt vin, kalvfond, de krossade tomaterna och kryddorna. Lägg på ett lock och låt grytan sjuda på svag värme cirka 2 timmar. Lyft på locket då och då för att skumma av grytan. När köttet är mört tillsätts champinjonerna. Låt koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Red av med majsena om man önskar en tjockare konsistens.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0