MUSSLOR I FÄNKÅL OCH CITRON
Härlig soppa som kräver många servetter och ett härligt knaprigt vitlöksbröd att doppa i soppan.
4 PORTIONER
· 1 nät blåmusslor
· 1 msk olivolja
· 1 skivad gul lök
· 2 skivade vitlöksklyftor
· 7 dl vatten
· 3 dl vatten
· 4 potatisar i tunna skivor
· 1 fänkål i tunna skivor
· Saft och skal av 1 välskrubbad citron
· 1 msk fänkålsfrön
· 2 dl kaffegrädde
· Salt och chilipeppar
1. Skrubba musslorna i kallt vatten och sortera bort trasiga musslor och de som inte stänger sig efter lätt knackning på skalet.
2. Hetta upp olja i botten på en stor kastrull, fräs lök och vitlök lätt och häll på vatten och vin. När detta kokar som bäst hälls musslorna i, snabbt på med locket och koka 4 minuter eller tills musslorna öppnat sig helt. De som inte öppnat sig ska slängas.
3. Ta upp musslorna med hålslev. Lägg i potatis, fänkål, saft och skal av citronen och fänkålsfrön, låt koka upp och sjud 5 minuter. Vispa i grädden, salta och peppra.
4. Fördela musslorna i fyra stora skålar, slå över soppbasen och njut!