MOSTARDA GENOVESE MED CLEMENTIN
Mostarda är ett roligt tillbehör bestående av frukt inkokt i en tjock sockerlag smaksatt med senap. Metoden härstammar från Genua i italienska Lombardiet och kan göras i en mängd olika varianter. Ursprungsreceptet tar flera dagar att göra, här är en förenklad metod som man har gjort med clementiner.
2 HALVLITERS-BURKAR
· 1 kilo clementiner, cirka 15 stycken
· 500 gram socker
· 1 liter vatten
· 2 msk vitvinsvinäger
· 2 msk grov dijonsenap L’ancienne
1. Skala och klyfta clementinerna,
2. Koka upp socker och vatten och sjud clementinerna i cirka 5 minuter. Ta upp dem med en hålslev och lägg i rena, steriliserade burkar.
3. Fortsätt sjud sockerlagen i cirka 40 minuter tills den reducerat och bara 4 dl återstår.
4. Blanda ner vinägern och senapen och sjud den ett par minuter till.
5. Häll den heta sockerlagen över frukten i brukarna, ända upp. Skruva på locken och låt den stå svalt och mörkt minst två veckor. Servera som tillbehör till ost.