MINIPAJER MED GRÖNKÅL, ÄDELOST OCH MANDEL
15 SMÅ PAJER
PAJDEG
- 75 gram smör eller margarin
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl kesella 1 %
FYLLNING
- 200 gram färsk strimlad grönkål eller 250 gram fryst
- 1 gul lök
- 1 msk smör eller margarin
- 2 ägg
- 1 dl kesella 1 %
- 1 ½ dl mellangrädde
- Salt och peppar
- 140 gram ädelost
GARNERING
- 1 ½ dl skållad sötmandel
- 1 ½ msk honung
- Flingsalt
- Skär matfettet i bitar. Arbeta snabbt ihop matfett, mjöl och kesella till en deg. Tryck ut degen i 15 små aluminiumformar, eller kavla degen och ta ut med mått så att det passar formarna. Nagga botten på degen med en gaffel. Ställ i kylen cirka 10 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalen cirka 10 minuter mitt i ugnen.
- Skala och finhacka löken. Fräs lök och grönkål i en stor stekpanna med matfettet 5 – 10 minuter på medelvärme. Krydda med 1 krm peppar. Låt svalna.
- Vispa ihop ägg, kesella och grädde i en bunke. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar.
- Smula ädelosten och blanda med grönsaksfräset. Fördela detta i pajskalen.
- Häll på äggstanningen försiktigt. Grädda mitt i ugnen 25 – 30 minuter.
- Rosta mandeln i en het stekpanna. Tillsätt honungen och rör runt någon minut. Häll ut mandeln på ett bakplåtspapper, strö genast över 1 ½ tsk flingsalt. Låt svalna helt.
- Hacka mandeln och strö över pajerna vid servering.
Kommentarer
Trackback