MAKRILL MED SÄLLSKAP I UGNEN
En färgsprakande fiskrätt som sprider ljuvliga aptitretande dofter i hela köket när man öppnat köksluckan.
4 PORTIONER
· 600 gram hel rensad makrill
· 4 rödlökar
· 6 stora tomater
· 8 mellanstora potatisar
· 2 små välskrubbade citroner i halvmånar
· Några kvistar färsk rosmarin
· Salt och peppar
· 1 dl vitt vin eller saften av en citron
· ½ dl god olivolja
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Skär makrillen över ryggen i minst 4 – 6 bitar.
3. Skär löken i klyftor och skala vitlöken.
4. Skiva tomaterna i tjocka skivor och potatisen i tunna skivor.
5. Placera ut fisk och grönsaker tätt i en eldfast form. Stick ned rosmarin här och var, salta och peppra, slå på vin eller citronsaft i oljan.
6. Sätt in i ugnen cirka 40 minuter eller tills fisken och grönsakerna känns klara.
7. Servera ett gott bröd till att doppa i den goda såsen som bildas.
TIPS! Smaka av med salt och peppar står det ofta i recept. Vad menas egentligen? När rätten är färdig kan man ta en sked och smaka om rätten är tillräckligt salt eller om mer salt och eventuellt peppar behövs.