MACARONI N´CHEESE MED PANKOCRUNCH OCH PINJENÖTTER
Här används det japanska ströbröder panko för att ge pastagratängen ett riktigt frasigt täcke.
4 PERSONER
· 300 gram pasta
· 10 cm purjolök
· 1 förpackning färdig ostsås (4 dl)
· 1 dl vitt vin
· 150 gram lagrad riven ost, t.ex. cheddar
· 1 dl panko, asiatiskt ströbröd, eller vanligt ströbröd
· 50 gram pinjenötter
· 1 vitlöksklyfta
· ½ dl finhackad persilja
· Rumsvarmt smör
· Salt, nymalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
3. Ansa och skär purjolöken i strimlor. Häll av pastan och blanda med den färdiga ostsåsen, vinet, den rivna osten och purjolöken. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar.
4. Häll i en smord ugnssäker form (cirka 20 x 30 cm) eller i 4 smorda ugnssäkra portionsformar.
5. Rosta panko och pinjenötter gyllenbrunt i en stekpanna, rör då och då. Tillsätt pressad vitlök, persilja och 2 msk smör. Låt smöret smälta. Strö blandningen över pastan.
6. Gratinera mitt i ugnen cirka 10 minuter, tills ytan är knaprig och fått fin färg. Servera med tomat- och haricots verts-salladen.
TOMAT- OCH HARICOTS VERTS-SALLAD
Koka 150 gram haricots verts mjuka i lättsaltat vatten, cirka 3 minuter. Skala och finhacka 1 schalottenlök. Dela 250 gram körsbärstomater i halvor. Häll av haricots vertsen och blanda med schalottenlök, tomater, 2 msk finhackad persilja, 2 msk olivolja och 1 msk vinäger. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.