LÖK- OCH TOMATPAJ
Fräs löken långsamt så att de söta smakerna kommer fram.
6 – 8 BITAR.
BOTTEN
- 150 gram kallt smör
- 5 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
FYLLNING
- 3 rödlökar (cirka 300 gram)
- 2 gula lökar (cirka 200 gram)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk timjan
- 2 tomater
- 150 gram riven cheddarost
- 4 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- Smör
- Salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman mjöl och smör till den smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (cirka 26 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter.
- Skala, halvera och skär röd och gul lök i skivor. Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs röd och gul lök mjuka i 2 msk smör cirka 5 minuter. Krydda lökfräset med timjan, ½ tsk salt och 2 krm peppar.
- Skär tomaterna i skivor.
- Lägg lökfräset i pajskalet. Strö över osten. Lägg på tomatskivorna.
- Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölk och grädde. Häll stanningen över pajen.
- Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter tills äggstanningen har stannat.
Kommentarer
Trackback