LINGONKOLA
Gräddigt sötsyrliga och underbart mjuksega. Vill man variera kan man byta ut lingonen mot jordgubbar, blåbär, vinbär eller favoritbär.
30 KOLOR
· 2 dl frysta och tinade lingon, 100 gram, eller färska vid säsong
· 1 ½ dl vispgrädde
· 2 ½ strösocker
· 1 msk ljus sirap
· Neutral matolja till formen
1. Klä en fyrkantig form, 15 x 15 centimeter, med bakplåtspapper, och smörj det gärna med lite matolja så att kolan inte klibbar fast.
2. Mixa lingonen med stavmixer eller i matberedare. Blanda de mixade lingonen med grädde, strösocker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull.
3. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme tills termometern visar 122 grader. Kontrollera konsistensen genom att göra kulprov. Rör regelbundet. Häll upp i formen och låt stelna.
4. Klipp kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.