KYCKLINGGRYTA MED TORTILLA STICKS

Tortilla soup heter rätten då den serveras i USA. Men gryta eller soppa bestämmer man själv – späd efter önskemål och smak. Detsamma gäller chilikryddningen. Grytan vinner på att lagas i förväg. Servera den gärna mitt på bordet med tillbehören i skålar, kycklinggryta >>taco style<<.

6 PERSONER

·         1 stor kyckling (1,6 – 1,9 kilo, gärna majskyckling)

·         1 + 1 gul lök

·         3 morötter

·         1 torkad ancho chilipeppar

·         2 lagerblad

·         12 – 15 vitpepparkorn

·         1 paket mjuka tortillas (cirka 300 gram)

·         3 burkar hela tomater (á 400 gram)

·         4 vitlöksklyftor

·         1 – 3 färska chilifrukter (t.ex. spansk peppar, jalapeño, eller thaichili)

·         1 tsk tabasco eller kajennpeppar

·         1 + 1 lime

·         2 avokador

·         1 dl färdigriven mozzarella

·         1 dl färdigriven cheddar

·         1 kruka koriander

·         Rapsolja till stekning och fritering

·         Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

1.      Skala och skär 1 gul lök i klyftor och morötterna i grova bitar.

2.      Lägg lök, morötter, ancho chili, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter.

3.      Tillsätt vatten och salt (1 msk salt per liter vatten) så att det täcker. Det går åt cirka 3 liter vatten.

4.      Koka upp och låt sjuda under lock cirka 1 timme, tills kycklingen är klar. Låt svalna och ställ kallt.

5.      Klipp tortilla i smala remsor, cirka 1 centimeter breda. Hetta upp olja i en vid kastrull till cirka 180 grader.

6.      Lägg i tortillaremsorna i omgångar. Fritera till en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Det är en stor mängd så några kan tas undan och serveras som snacks med lite flingsalt på.

7.      Ta upp kycklingen och ancho chilin. Sila av buljongen och spara den. Plocka kycklingköttet från benet, dela eventuellt stora bitar.

8.      Skala och finhacka 1 gul lök och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin.

9.      Fräs lök, vitlök och chilihacket i 2 msk olja några minuter tills löken blivit mjuk.

10.  Lägg fräset samt ancho chilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull,

11.  Späd med ytterligare buljong, cirka 9 dl, till önskad konsistens. KAN FÖRBEREDAS HIT, 1 – 2 DAGAR I FÖRVÄG.

12.  Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco/kajennpeppar och juicen från 1 lime. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer tabasco/kajennpeppar.

13.  Dela, kärna ur och skär avokadoköttet i bitar.

14.  Servera grytan i skålar. Lägg i avokado och riven ost. Skär 1 lime i 6 klyftor och toppa med dem samt korianderblad och tortilla sticks. Eller låt var och en ta tillbehören från skålar från bordet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0