KOKT JULSKINKA MED GRILJERING

3 KILO RIMMAD SKINKA

 

GRILJERING

 

  • 1 ägg
  • 2 msk senap
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk socker
  • Majsstärkelse (Maizena)
  • ½ dl ströbröd

 

 

  1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt nätet sitta kvar.
  2. Stick in köttermometer, gärna digital. Se till att spetsen kommer i mitten av skinkan.
  3. Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
  4. Låt koka upp och sjud sedan skinkan sakta på svag värme under lock tills termometern visar 70 grader i cirka 1 timme per kilo, för en saftig skinka eller 75 grader för en skinka med ”klassisk skinksmak”. Lyft upp skinkan. Spara skinkspadet till doppspad.
  5. Låt skinkan svalna innan nätet dras bort. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Blanda samman ägg, de båda senapssorterna och socker. Torka av ytan på skinkan med hushållspapper och skikta över majsstärkelse så stannar griljeringen kvar. Bred senapsblandningen över skinkan och strö över ströbrödet. Griljera skinkan mitt i ugnen cirka 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.
  8. Låt skinkan kallna innan den skärs i tunna skivor och serveras på julbordet.

 

 

Linda gärna in skinkan i fuktat smörpapper när den svalnar, då behåller den färgen och torkar inte. Ett bra tips är att skära bort en skiva i botten av skinkan, då står den stadigt och bra när man skivar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0