KNÄCKKLUBBOR
För att få lite variation kan man fylla hälften av smeten i knäckformar och hälften i små pappersstrutar och sticka ner cocktailpinnar, så har man fina knäckklubbor.
8 – 10 KLUBBOR OCH 25 SMÅ KNÄCK
· ¾ dl flagad eller hackad mandel, 50 gram
· 2 dl vispgrädde
· 2 dl ljus sirap, 280 gram
· 2 dl strösocker
1. Smula sönder mandeln lite.
2. Koka upp vispgrädde, sirap och socker i en vid, tjockbottnad kastrull. Sänk till medelvärme när smeten har kokat upp, och låt sjuda på medelvarm platta tills knäcken har nått 122 grader eller håller för ett starkt kulprov. Rör om i smeten då och då och placera under tiden knäckformar på en bricka.
3. Dra kastrullen från plattan och rör ner mandeln.
4. Klicka ut knäcken i formarna och låt svalna. Vill man göra klubbor viker man till små strutar av smörgåspapper, fäster med en häftklammer och placerar dem i små glas. Tryck ner små cocktailpinnar i strutarna. Förvara sedan i kylskåp.