KNÄCK ELLER KOLA

·         2 dl socker

·         2 dl ljus sirap

·         2 dl vispgrädde

·         1 msk smör eller margarin

·         3 msk hackad sötmandel

 

1.      Blanda socker, sirap och grädde i en gryta, gärna plastbelagd. Koka häftigt 15 – 20 minuter.

2.      Häll lite av den heta smeten i en kopp med kallt vatten. Går smeten att forma till en rund kula är den färdig, annars får smeten koka några minuter till.

3.      Ta grytan åt sidan och blanda i matfett och mandel.

4.      Häll upp smeten i små knäckformar ställda på en plåt. Låt knäcken kallna.

 

TIPS!

KULPROV. När man kokar knäck, kola och karameller är det viktigt att smeten kokat lagom länge för att det färdiga godiset ska bli så bra som man vill. Hemligheten ligger i smetens temperatur. Beroende på hur vid gryta smeten kokas lär det alltid svårt att ange en exakt koktid, ju vidare gryta desto kortare blir koktiden. Enklast är att mäta smeten med en digitaltermometer.

·         Vid 120 – 125 grader är knäck eller kolasmeten lagom kokt.

·         Vid 140 – 145 grader får man hårda kolor med lite seg mitti.

·         Vid 160 grader är smeten karamellfast.

Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov, det vill säga doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.


Kommentarer
Postat av: Rebecca

gött ^^

2011-12-11 @ 12:31:13
URL: http://rebeckhaam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0