JULKYCKLING MED KROSSADE ROTFRUKTER OCH KATRINPLOMMONSKY
4 PORTIONER
- 1 kyckling
- 8 potatisar, cirka 800 gram
- 3 morötter, cirka 300 gram
- 2 palsternackor, cirka 200 gram
- 2 dl créme fraiche
- 1 dl hackad persilja
- 8 torkade urkärnade plommon
- 3 dl buljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 1 msk balsamicovinäger
- Majsstärkelse (Maizena)
- Salt och peppar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta av plastfolien från kycklingen och lägg den i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen cirka 1 timme och 20 minuter eller tills innertemperaturen är 82 grader i låret (köttsaften ska vara klar utan rosa inslag).
- Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnen och krossa dem grovt så att det är lite bitar kvar. Rör ner créme fraiche och persilja, smaksätt med salt och peppar.
- Skär plommonen i bitar. Ta upp kycklingen och sila skyn i en kastrull. Blanda skyn med buljong, vinäger och plommon och koka upp. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
- Skär upp kycklingen och servera den med krossade rotfrukter och plommonsky.
Kommentarer
Trackback