JANSSONS FRESTELSE

·         3 stora gula lökar

·         1 ½ kilo fast potatis

·         2 msk smör eller margarin

·         3 burkar ansjovisfiléer á 100 gram

·         4 dl vispgrädde

·         2 dl mjölk

·         2 msk ströbröd

·         3 msk smör eller margarin

 

1.      Sätt ugnen på 175 grader.

2.      Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna. Skär potatisen i tunna skivor.

3.      Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst. Koka upp grädden och mjölken.

4.      Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.

5.      Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 ½ timme. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

 

TÄNK PÅ!

Det är viktigt att gratängen får stå länge i ugnen för att potatisen ska bli riktigt färdig, koka ihop med de andra smakerna och bli krämig.

 

TIPS! Jansson går faktiskt bra att frysa. Gör den ett par veckor innan jul så slipper man stressen när det närmar sig. Ta fram och tina i kylskåp.

 

Sätt ugnen på 150 grader. Häll över ½ dl grädde och strö över lite ströbröd. Täck med folie och värm mitt i ugnen 1 – 1 ½ timme eller tills innertemperaturen är cirka 72 grader. Ta bort folien mot slutet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0