JANSSON MED ÖRTSTRÖ
Lite skivad jordärtskocka ger en djupare smak till julens Janssons.
· 50 gram smör
· ½ purjolök, skivad
· 5 – 6 potatisar
· 300 gram jordärtskockor
· 20 äkta ansjovisfiléer, Grebbestads
· 3 dl grädde
· 2 msk ansjovisspad
· 2 – 3 msk ströbröd mixat med 2 kvistar persilja
· Salt och vitpeppar
1. Smöra en ugnssäker form.
2. Smält hälften av det resterande smöret i en panna och stek purjolöken mjuk. Salta lätt.
3. Skala potatis och jordärtskockor och strimla i en matberedare.
4. Varva potatis och jordärtskockor med lök och ansjovis i en ugnssäker form. Salta och peppra mellan lagren. Slå på grädde och ansjovisspad och grädda på nedersta falsen i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
5. Strö på ströbrödet och klicka på resterande smör och grädda ytterligare 10 – 15 minuter tills potatisen är mjuk.