INLAGD SILL 001
4 PORTIONER
· 1 rödlök
· 1 morot
· 5 centimeter purjolök
· 1 dl ättikssprit 12 %
· 2 dl socker
· 1 lagerblad
· 10 kryddpepparkorn
· 1 bruk inläggningssill cirka 400 gram
1. Skala och skiva löken och moroten. Skölj och skiva purjolöken, koka upp 3 dl vatten med ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar. Låt lagen bli kall. Tillsätt grönsakerna.
2. Häll av och skölj sillfiléerna, skär dem i bitar och lägg i lagen. Låt sillen stå i minst 2 dygn.
GOTT! Strimlor av citron och apelsinskal i lagen gör sillen till citrussill!
Inlagd sill är grunden till krämiga sillar. Plocka upp bitarna och låt de rinna av ordentligt innan man lägger dem i den smaksatta såsen. Några förslag:
SENAPSSILL – lägg sillbitarna i senapssås med hackad dill.
CURRYSILL – lägg sillbitarna i en sås med majonnäs, créme fraiche, hackat grönt äpple, hackad pickles och fräst curry (om man fräser curryn i lite olja kommer smaken fram bättre).
PEPPARROTSSILL – lägg sillbitarna i en sås med majonnäs, créme fraiche, hackad gräslök, dijonsenap och färsk riven pepparrot.