ÄPPELSMULPAJ
Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saftig kontrast till sötman.
FÖR 6 PERSONER
- Cirka 800 gram äpplen
- 1 tsk kanel
- 2 tsk socker
- 1 krm flingsalt
- Smör till formen
SMUL
- 125 gram kallt smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 ½ dl havregryn
- 1 ½ dl socker
- 1 ½ tsk flingsalt
- Vispad grädde, vaniljsås eller glass till servering.
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
- Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, cirka 28 centimeter i diameter.
- Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20 – 25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Kommentarer
Trackback