ÄPPELSMULPAJ

Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saftig kontrast till sötman.

 

FÖR 6 PERSONER

 

  • Cirka 800 gram äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk socker
  • 1 krm flingsalt
  • Smör till formen

 

SMUL

 

  • 125 gram kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ tsk flingsalt
  • Vispad grädde, vaniljsås eller glass till servering.

 

GÖR SÅ HÄR:

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, cirka 28 centimeter i diameter.
  4. Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20 – 25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0