ÄPPELLIMPA
Gårdens egenslungade honung och äpplen hamnar i härligt doftande bröd.
GER 2 LIMPOR
- 5 dl vatten
- ½ paket jäst
- 2 äpplen
- ¾ dl honung
- 1 tsk salt
- 7 dl rågmjöl
- 10 – 11 dl dinkelsikt
GÖR SÅ HÄR:
- Värm vattnet till 37 grader.
- Riv äpplena grovt. Tillsätt äppelriv, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken, spara lite till utbakningen.
- Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Täck med bakduk och låt jäsa cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i 2 delar. Forma till 2 limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 40 minuter.
- Ställ in bröden i nedre delen av ugnen, sänk värmen till 225 grader. Grädda 30 – 35 minuter. Ta ut och svalna på galler.
Kommentarer
Trackback