ÄPPELKLYFTOR I SMÖRDEG MED MANDELKESELLA
6 PORTIONER
· 2 äpplen, granny smith
· 2 msk rårörsocker
· 1 tsk malen kanel
· ½ färsk smördeg á 250 gram
· 1 ägg
· 100 gram mandelmassa
· 250 gram kvarg/kesella 10 %
· 1 citron
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Kärna ur och skär äpplena i 12 klyftor. Lägg klyftorna i en plastpåse, häll i socker och kanel och blanda runt ordentligt så att kanel/sockerblandningen täcker äppelklyftorna.
3. Skär smördegen i 2 x 15 centimeter långa remsor. Lägg en äppelklyfta på varje remsa och rulla ihop degen. Lägg klyftorna i en ugnssäker form. Pensla med äggulan och strö på kanelblandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
4. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Vänd ner mandelmassan i kesellan. Riv det yttersta skalet på citronen och rör ner i kesellan.
5. Servera äpplena med mandelkasellan.