ÄLGSTEK MED PICKLADE GRÖNSAKER OCH VILTSÅS
· 1 ½ kilo älgstek
· 2 vitlöksklyftor
· 2 malda lagerblad
· 1 liter vatten
· 1 msk korianderfrön
· 5 morötter
· 1 huvud blomkål
· 2 rödlökar
· 4 dl socker
· 2 dl ättika
· ½ rättika
· 2 dl mörk öl
· 1 gul lök
· 50 gram smör
· 2 dl kalvfond
· 3 dl grädde
· 2 msk svartvinbärssylt
· 2 msk olja
· Svartpeppar
· Salt
1. Sätt ugnen på 140 grader.
2. Pressa vitlök och blanda med lagerblad och matolja.
3. Gnid in oljan i köttet och salta och peppra väl.
4. Stek sedan med smör i en gjutjärnspanna tills steken har en jämn fin färg runtom.
5. Lägg sedan köttet på ett galler och kör in i ugnen tills den får en innertemperatur på 58 grader.
6. Koka upp vattnet med korianderfrön.
7. Skala alla grönsaker.
8. Skär löken i båtar, bryt ner blomkålen i mindre buketter och morötterna i slantar.
9. Koka grönsakerna i vattnet i 4 minuter.
10. Dra sedan bort från värmen och vispa ner ättika och socker.
11. Skär rättikan i tunna skivor och lägg ner i kastrullen.
12. Låt de picklade grönsakerna svalna i kastrullen.
13. Svetta strimlad lök med smör, tillsätt öl och reducera till hälften.
14. Slå på kalvfond, grädde och svartvinbärssylt och koka ihop i 10 minuter.
15. Smaka av med salt och peppar.
16. Ta ut köttet och låt det vila i 20 minuter före servering.
17. Skär upp köttet och lyft upp grönsakerna från lagen och servera.