ÄLGSTEK MED PICKLADE GRÖNSAKER OCH VILTSÅS

·         1 ½ kilo älgstek

·         2 vitlöksklyftor

·         2 malda lagerblad

·         1 liter vatten

·         1 msk korianderfrön

·         5 morötter

·         1 huvud blomkål

·         2 rödlökar

·         4 dl socker

·         2 dl ättika

·         ½ rättika

·         2 dl mörk öl

·         1 gul lök

·         50 gram smör

·         2 dl kalvfond

·         3 dl grädde

·         2 msk svartvinbärssylt

·         2 msk olja

·         Svartpeppar

·         Salt

 

1.      Sätt ugnen på 140 grader.

2.      Pressa vitlök och blanda med lagerblad och matolja.

3.      Gnid in oljan i köttet och salta och peppra väl.

4.      Stek sedan med smör i en gjutjärnspanna tills steken har en jämn fin färg runtom.

5.      Lägg sedan köttet på ett galler och kör in i ugnen tills den får en innertemperatur på 58 grader.

6.      Koka upp vattnet med korianderfrön.

7.      Skala alla grönsaker.

8.      Skär löken i båtar, bryt ner blomkålen i mindre buketter och morötterna i slantar.

9.      Koka grönsakerna i vattnet i 4 minuter.

10.  Dra sedan bort från värmen och vispa ner ättika och socker.

11.  Skär rättikan i tunna skivor och lägg ner i kastrullen.

12.  Låt de picklade grönsakerna svalna i kastrullen.

13.  Svetta strimlad lök med smör, tillsätt öl och reducera till hälften.

14.  Slå på kalvfond, grädde och svartvinbärssylt och koka ihop i 10 minuter.

15.  Smaka av med salt och peppar.

16.  Ta ut köttet och låt det vila i 20 minuter före servering.

17.  Skär upp köttet och lyft upp grönsakerna från lagen och servera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0