ÄGGOST MED BJÖRNBÄR

Traditionell kalasmat från Bohuslän med mild, ljuvlig smak.

 

  • 2 liter gammaldags mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 10 ägg
  • 6 dl gräddfil
  • 2 msk socker

 

TILL SERVERING:

 

  • Björnbär
  • Björnbärssylt
  • 2 dl vispgrädde

 

Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm det till kokpunkten. Vispa ihop ägg och gräddfil. Rör ner det i mjölken. Låt sjuda under omrörning tills massan skär sig, 3 – 5 minuter. Ta kastrullen från värmen. Låt stå i 15 minuter. Varva ostmassa och socker i äggostform eller durkslag. Låt rinna av i kyl över natten. Stjälp upp på ett fat och garnera med björnbär. Servera med sylt och vispad grädde.

 

KURIOSA!

 

Förr var äggostformen oftast gjord i trä, handskuren i ett vackert stjärnmönster. Idag finns lättskötta äggostformar i plast att köpa. Man kan också använda ett durkslag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0