ÄGGOST MED BJÖRNBÄR
Traditionell kalasmat från Bohuslän med mild, ljuvlig smak.
- 2 liter gammaldags mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 10 ägg
- 6 dl gräddfil
- 2 msk socker
TILL SERVERING:
- Björnbär
- Björnbärssylt
- 2 dl vispgrädde
Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm det till kokpunkten. Vispa ihop ägg och gräddfil. Rör ner det i mjölken. Låt sjuda under omrörning tills massan skär sig, 3 – 5 minuter. Ta kastrullen från värmen. Låt stå i 15 minuter. Varva ostmassa och socker i äggostform eller durkslag. Låt rinna av i kyl över natten. Stjälp upp på ett fat och garnera med björnbär. Servera med sylt och vispad grädde.
KURIOSA!
Förr var äggostformen oftast gjord i trä, handskuren i ett vackert stjärnmönster. Idag finns lättskötta äggostformar i plast att köpa. Man kan också använda ett durkslag.
Kommentarer
Trackback